CAMPANYES

Xarxa de compostaires

L’autocompostatge al jardí de casa és una alternativa econòmica i senzilla que permet aprofitar les restes orgàniques de la cuina i obtenir un compost de bona qualitat per a horts i jardins.

Què és
i per què

Les restes orgàniques que es generen a la cuina de les nostres llars són un recurs molt valuós per a la producció de compost. Amb el compost podem retornar al sòl tots els nutrients que es perden en la producció agrícola, aportar adob natural per a les plantes dels nostres jardins i reduir substancialment el cost i contaminació derivats de la gestió dels residus municipals.

 

Aquesta campanya s’ha iniciat amb la distribució gratuïta  d’autocompostadors a les veïnes i veïns que s’han volgut adherir a aquesta prova pilot per començar a fer compostatge a les seves llars. A més, la campanya compta amb una plataforma de suport que pretén resoldre dubtes, compartir experiències i crear debat sobre un tema molt interessant.

Encara estàs a temps d’adherir-te a la campanya i sol·licitar el teu compostador a l’Ajuntament trucant al 977 83 70 05 o enviant un correu electrònic a reduirireciclar@mont-roig.cat

Suma’t a la Xarxa de compostaires del municipi! Només cal que segueixis el canal de Telegram @Compostaires Mont-roig Miami. Hi trobaràs consells, informació i t’ajudarem a resoldre els teus dubtes.

 

Accions 

Algunes de les accions que s’estan portant a terme a l’entorn d’aquesta campanya són:

Informació
i descarregables

Quines restes podem compostar?

La majoria de restes que generes a la cuina: restes de fruita i verdura, closques d’ou i fruits secs, pa sec, marro del cafè i restes d’infusions, menjar cuinat, taps de suro i llumins, etc.

La majoria de restes que generes al jardí o hort: gespa, fullaraca, branques petites i pinyes, restes de poda triturades, restes de l’hort, flors i rams marcits, etc.

Quines restes no hem de compostar?

Fustes tractades o aglomerats, excrements d’animals domèstics, grans quantitats de vegetals podrits, plantes o fruits malalts, qualsevol residu inorgànic i no biodegradable

Com podem saber si el procés evoluciona correctament?
 • Quan remenes la mescla fumeja
 • Observes la presència d’alguns invertebrats i no fa mala olor
 • Agafa un grapat de la mescla amb la mà i apreta-la, si suqueja està massa humida i necessita restes seques, si no suqueja obre la mà, si s’esmicola ràpidament està massa seca, rega-la una mica
Com sabem si ja està llest?
 • Fa olor de terra de bosc i ja no fumeja
 • Té un color marró fosc i taca molt poc les mans
 • No s’hi reconeix cap tipus de resta, excepte alguna branqueta o pinyols
Què hem de fer per obtenir un adob de qualitat?
 • Escull una bona ubicació resguardada del sol directe i la pluja
 • Posa una capa drenant al fons entre 10-30 cm
 • Mantingues una bona proporció humida/seca (1/1)
 • Volteja la mescla un cop per setmana, com a mínim
 • Controla la humitat, ni massa seca ni xopa
Què puc fer si em surten dubtes?

Suma’t a la Xarxa de compostaires de Mont-roig del Camp!
Només cal que segueixis el canal de Telegram @Compostaires Mont-roig Miami.
Hi trobaràs consells, informació i t’ajudarem a  resoldre els teus dubtes.

Qui pot participar?

Es tracta d’una campanya molt adequada per a zones amb un sistema urbanístic tipus ciutat jardí en que hi ha una gran presència de cases amb espai exterior enjardinat, ja que els autocompostadors convencionals requereixen estar en contacte directe amb el terra.

Tanmateix, es tracta d’un grup obert en el que s’acceptaran també persones que ja disposin d’un autocompostador o, fins i tot, de petits compostadors adequats per a balcons com els vermicompostadors, tot i no ser l’objectiu principal de la campanya.

Per a més informació, aquí teniu diversos enllaços d’especial interès:

Sabies que el 40% de la brossa són residus
que es poden compostar?